You are not connected. Please login or register

Të thithurit e Duhanit dhe ruajtja e shëndetit

Shko poshtë  Mesazh [Faqja 1 e 1]

1 Të thithurit e Duhanit dhe ruajtja e shëndetit prej Tue Nov 16, 2010 9:39 pm

Admin


Admin
Të thithurit e Duhanit dhe ruajtja e shëndetit

Në grupet e narkomanisë, si shprehi negative, sidomos tek të rinjtë, bën pjesë edhe teë thithurit e duhanit apo tymosja.

Tëthithurit e duhanit apo narkomania nikotine, sot është shumë e përhapurnë popull e sidomos tek te rinjtë e të rejat në moshën shkollore, kjoshprehi (veti) negative për jetën e njeriut, por përkrah intenzitetinuk është e rrezikshme sa që është narkomania, sepse duhani nuk lenpasoja të rrezikshme në organizmin e njeriut, psikofizika, siç ka tëkonsumuarit e narkomanisë (kanabisi, marihuana etj.)

Duhani, qësot e përdorin një numër i madh njerëzish, prejardhjen e ka nga AmerikaJugore, e cila bimë më vonë u përhap edhe në Evropë që nga viti 1560.Kjo bimë, gjethet e së cilës u bënë shumë të këndshme për thithje epastaj u bë „modë“ për tymosje, merr karakter „priviligues“ esatisfakcion erotik-oral. Sot përdoret si shprehi kënaqësie (eufori)mirëpo, kjo eufori zgjatë një kohë të shkurtër, si disponim tekpersonat qe e perdorin, a në realitet, len pasoja të rrezikshme nëorganizmin e njeriut.

Ekspertët që merren me studimin e thithjes së duhanit, kanë ardhë në përfundim se 65% e konsumojnë meshkujt ndërsa 35% femrat.

Ufol se, pasojat janë të mëdha për ata që e thithin duhanin, kur e dijmëse në një cigare duhani përmban 1.5% nikotinë (katrani i duhanit). Tëthithurit e duhanit, nuk ndikon njësoj tek të gjithë duhangjinjtë. Pse ?

Disavetëm tymosin e disa thithin tymin, kuptohet se tek ata personanikotini ndikon thellë në organizmin e kështu që më vonë paraqitensëmundje të rënda e me pasoja siç janë: të kolliturit e tepërt, pengesane frymemarrje, prishja e dhëmbëve, sëmundjet në mëlqi, sëmundjetkardio-vaskulare, ndryshimet në anatominë e sistemit etj. E çka ështëedhe më e rrëzikshme, sëmundjet malige (karsinoma (raki)).

Se saështë e dëmshme të thithurit e duhanit, ekspertët kanë bërë prova tëndryshme. Disa eskpert françez, kanë bërë prova tek disa kafshë(sisarë), në organet e mbrendshme të atyrë kafshëve kanë futurnikotinë. Gjatë zhvillimit të embrioni, janë paraqitur anamali, kështuqë të vegjëlit e atyrë kafshëve, kanë lindur me pasoja, të meta.

Poashtuprova eksperimentale janë bërë edhe tek disa femra të reja gjatështatëzanisë, ku gjithashtu është vërejtur se në zhvillimin embrionaljanë paraqitur anomali tek foshnjet ende te palindura, ose më vonë janëparaqitur sëmundje të ndryshme në pikëpamje psik-fizike, në ndërtimin eanatomisë trupore, hendikepike etj.

Pra, na mbetet si porosi eekspertëve, që sa është e mundur t`iu shmangemi të thithurit e duhanitqë është sëmundje aq e rrezikshme për jetën e të rinjëve. Gjer më sot,janë bërë shumë përpjekje për t`iu shmangur të thithurit e duhanit, porshumë pak është arritur në këtë fushë, përkundër të rinjtë dhe të rejatatë po e përdorin edhe më shumë.

Duhet përmendur një gjë, se sottë rinjtë që po përdorin të thithurit e duhanit, është e vetmja gjë qëi stimulon ata, joangazhimi në punë. Në vend që të angazhohen në punë,ata-ato kohën e lirë po e kalojnë nëpër kafiqe, ku përdoren pije tëndryshme. Por deri diku kanë arsye sepse kushte te tjera nuk kanë e tevetmin „aheng“ të rinjtë e ndijnë në lokalet ku përdoret duhani dhepijet tjera alkoolike.

Shoqëeria jonë, sot me krijimin e disa kushteve, me qëllim t`iu flitet të rinjëve për pasojat, problemet në lidhje me:

Tëformohet një grup ekspertësh në nivel të komunës, nga këto profesionesi: mjek, pedagog, defektolog, punëtorë, social, arsimtarë, jurist,ekonomistë, si dhe profile të tjera që munden me dhëne kontributin etyre për të bërë një organizim të mirë, e së paku një herë në muaj me utakuar dhe ndërruar mendimet në lidhje me këto probleme që u cekën edhemë lart, që të zbutet gjendja apo është duke u rritur. Këtë po e cekimme qëllimsepse në komunë ka nevoj që të formohet një këshill sepse nëmesin tonë ka fëmijë të lanun pas dore, familje të lanuna pas dore mostë cekim edhe delikuentët.

Gjitha këto që u përmendën, kanëkarakter preventiv, e detyrë e jona është të kontibojmë prindërve tanë,familjeve tona, se vetëm me anë të këtyre metodave, mendoj se mundemime e zbutur gjendjen. Këto punë duhet kryer në mënyrë humane dhe mevullnetë të mirë. Dhe lexues të nderuar, mendoj se jeni dakord me këtëqë kam propozuar. Së paku të fillojmë iniciativën, dhe mendoj se ate mësë miri do ta bënte redaksia e „Jehonës“

Shiko profilin e anëtarit http://papa.forumn.org

Mbrapsht në krye  Mesazh [Faqja 1 e 1]

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi