You are not connected. Please login or register

Disa te reja nga shkenca

Shko poshtë  Mesazh [Faqja 1 e 1]

1 Disa te reja nga shkenca prej Wed Nov 10, 2010 12:58 am

besart


Fillestar
Fillestar
Njeriu i padukshëm, sa pranë jemi?

Kanë arritur të përthyejnë dritën përreth objekteve, për t‘i bërë të pakapshëm nga syri
Shkencëtarët e Universitetit të Kalifornisë: shpejt një realitet
Ndërsashkencëtarët vazhdojnë të na lënë me gojë hapur me shpikjet që poshndërrojnë botën tonë fizike, gjenden disa synime shkencore që kanëreaguar me shumë kokëfortësi përgjatë viteve ndaj çdo përpjekjeje përt‘i kthyer në realitet. Është e vërtetë që disa prej pajisjevefuturiste i kemi hasur nëpër romane të shkruara nga autorë veprashfantastiko-shkencore, por, megjithatë, shpikje si mjete fluturuese nëkufijtë e së besueshmes apo turizmi hapësinor e kanë ngacmuarimagjinatën njerëzore (si të ekspertëve, ashtu edhe të profesionistëve)duke bërë që të hidhen hapa për kthimin e tyre në realitet.
Në ditëte para të këtij muaji u bë me dije se dy skuadra shkencëtarësh nëUniversitetin e Kalifornisë kanë arritur suksese domethënëse, nëpërpjekjet për ta përthyer dritën përreth objekteve në mënyrë që këtatë bëhen të padukshëm. Megjithëse jemi të detyruar të nënvizojmë, senuk ka gjasa të ndodhë që së shpejti të shkojmë të blejmë nëpër dyqanexhaketa në gjendje të na bëjnë të padukshëm, duhet thënë se jemi nërrugën e duhur në realizimin e një manteli si ai i magjistarit HerriPoter.
Është e kuptueshme që ideja e të qenit në gjendje për t‘uvërtitur rreth të tjerëve pa u parë është më joshëse se analizat etransformimeve optike. Por puna e ekipeve në Kaliforni konsistonpikërisht në një numër kërkimesh mbi mundësitë e manipulimit të dritës,dhe veçanërisht mbi përpjekjet që përmes këtyre manipulimeve objektettë bëhen të padukshme.
Dy vite më parë, matematicienë britanikë,përfshi edhe Xhon Pendrin e Kolegjit Perandorak në Londër, skicuankalkulimet e nevojshme për realizimin e një pajisjeje të aftë t‘i bëjëobjektet e padukshme; në prillin e vitit 2007 inxhinierët eUniversitetit Purdue në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, iu përmbajtënasaj skice për krijimin e nocionit teorik të "nano-gjilpërave" qëkrijon mundësinë e përthyrjes së dritës përqark një objekti,përafërsisht ashtu siç rrjedh uji i një burimi përreth kontureve të njëguri. Përpjekjet, që u panë me shumë interes nga forcat e armatosuraamerikane, për arsye që mund të merren lehtë me mend, bënë të mundurzhdukjen e një objekti pak më të vogël se një top hokeji nga sytë e njëkamere që "sheh" përmes mikrovalëve.
Rezultatet që do të sjellë kjoarritje në përpjekjet afatgjata në këtë kuadër, zor se mund të merrenme mend; në të vërtetë, një prej shkencëtarëve kalifornianë tëpërfshirë në projekt, tha gjatë një interviste se edhe atij vetë "egjitha kjo i dukej e çuditshme. Ajo që mund të merret me mend është seeksperimentet do të zhvendosen nga mikrovalët te spektri i valëve tëdritës që përdor syri njerëzor, në mënyrë që objektet të bëhen tapadukshme jo vetëm për kamerat, por edhe për njerëzit.
VladimirShalajev, i cili vazhdon punën në këtë fushë në Universitetin Purdue,mendon se bërja e objekteve të padukshme për syrin është veç maja eajsbergut: "Për shembull mund të jemi në gjendje objektet të duket nënjë vend tjetër dhe jo aty ku ndodhen realisht, apo të fokusojmë sasishumë të mëdha energjish në pika mikroskopike". Ndërkaq Shalajev e dishumë mirë çfarë i intereson publikut: manteli i padukshëm. Filma tëshumtë fantastiko-shkencorë na kanë vënë në pritje që kjo të ndodhë metë vërtetë - bashkë me një seri të gjatë objektesh futuristikë, që eofrojnë këtë mundësi.

Syzet me rreze X

Ndërsa vështrimi me rreze X i Supermenit qe mevlerë të vyer në luftën kundër krimit - duke zbuluar armë shumë tërrezikshme - në serinë e vitit 1978 i dha mundësinë protagonistit tëkëqyrte të brendshmet seksi nën petkat e bukuroshes Luis Lein. Dhe këtufshihet edhe aspekti më joshës i spektaklit që mund të ofrojnë rrezetX: ato janë në gjendje të na japin mundësinë të shohim çfarë fshihetnën një palë rroba.
Pajisje me rreze X, të cilat ofrojnë imazhe tëzhveshura të njerëzve që kalojnë nëpër to, janë tashmë në përdorim nëaeroportin Hithrou, për të zbuluar armë të fshehura. Por pamjet qëofrojnë janë bërë objekt polemikash, duke qenë se organizmat përmbrojtjen e të drejtave të njeriut e konsiderojnë shkelje të rëndë.Ngushëllimi i vetëm është se këto pajisje janë me përmasa gjigande dheështë e pamundur të montohen mbi hundën e dikujt.

Shërbyes robotë

Në vitin 1893 u shkrua një tregim me titull"Vajza automatike e aftë të bëjë gjithçka". Në të përshkruhej një vajzëmekanike që funksiononte me bateri në gjendje të kryente detyrat e njëshërbyeseje të përsosur - dhe duhet vërejtur se ëndrra e zotërimit tënjë pajisjeje pa ndjenja në gjendje të na lajë, të na hekurosë e të nëpërgatisë për të ngrënë është prej kohësh ide fikse në mendjen tonë.
Mbërritjae tyre në shtëpitë e shtresës së mesme është parashikuar rregullishtgabim, dhe përveç ndonjë pajisjeje në gjendje të na lajë tapetet apo tëna korrë barin e bahçes, tregu nuk ofron thuajse fare robotë të aftë.Në krye të përpjekjeve në këtë fushë qëndrojnë japonezët; robotiVakamaru, i konceptuar për t‘u bërë shoqëri të moshuarve është goxha ikëndshëm, ashtu si edhe produkti Asimo i Hondës - megithëse duhet thënëqë këto prototipe, të shumtë e kohës e kalojnë duke përsëritur papushimfjalën "keqfunksionim".
Përpjekjet (për disa arsye) janë drejtuarnga synimi për të realizuar një robot sa më të ngjashëm me qenietnjerëzore; në revistën shkencore "New Scientist" raportohej pak kohë mëparë se është krijuar një material që ngjan shumë me lëkurën e njeriuti përbërë nga nano-tuba gome e karboni, që do të shërbejë për prodhimine robotëve të së ardhmes.

Shiko profilin e anëtarit

2 Re: Disa te reja nga shkenca prej Wed Nov 10, 2010 1:09 am

mendi55


Fillestar
Fillestar
Edhe une pi qes disa informcione shkenore spo hapi tem palidhje Very Happy

ENIGMA E PIRAMIDES SE KEOPSIT (GIZES)

Egjiptianët janëqytetërimi më i lashtë që e njeh relativisht njerëzimi, qytetërim icili është zhdukur krejtësisht, nga arsye ende të panjohura. Nuk kaqenë popull arab, kurse egjiptianët sot nuk janë po ata egjiptian qëkanë qenë atëherë, egjiptianët në kohën tonë janë arab apo sllav.

-Qyteti i lashtë i Gizës-

Gizaështë qytet arab ne Egjiptin e lashtë, i cili ndodhet shumë afër lumitNil. Nuk është edhe aq qytet i madh me sipërfaqe , ka afër 2 milion e700 mijë banor sipas një statistike të bërë në vitin 2006.
-Popullsiae saj e madhe ne raport me sipërfaqen e bënë përafërsisht një ndërkrahinat e qyteteve më te mëdha në botë sa i përket numrit tëpopullsisë.
-Ky vend ka jashtëzakonisht shumë vizitor, dhe pret ngae gjithë bota studiues, arkeolog, arkitekt, shkencëtar, dhe shumë tëtjerë që janë të interesuar për studimin e pasurisë së vjetër të këtijqyteti.
-Njihet si një ndër vendet më të famshme në botë, për arsyetse këtu gjendet një ndër mrekullitë e botës antike, që zakonisht njihetme emrin “kompleksi i piramidave të Gizës”. Ky tempull bashkë mepiramidën e madhe të Keopsit, dhe me disa tempuj të tjerë, kanë shkruarhistorinë e Egjiptit, dhe kanë ngjallur debat në të gjitha shoqëritë,mbi prejardhjen e këtyre ndërtimeve antike, misteri që mundon sotnjerëzit anë e mbanë.
-Gjithashtu ky është edhe vendbanim i shumëfaraonëve të lashtë egjiptian, pë r të cilët historia që njohim fletvetëm me supozime e me fakte të thata. Ka shumë e shumë te panjohurambi këtë vend të cilat edhe sot e kësaj dite, s’gjejnë dot zgjidhje.
-Ekzistojnëshumë teori të cilat mundohen të shpjegojnë mënyrën e ndërtimit tëpiramidave, përveç të tjerash, puna vije edhe aty, saqë thuhet nga disashkencëtar se ato janë ndërtuar nga skllavet egjiptian (rreth 2 milionte tillë) nën udhëheqjen e një race tjetër.
-Më poshtë do të paraqesstrukturën e piramidave (tre sa janë gjithsej), dhe mendimet eshkencëtarëve në lidhje me këto ndërtime të rralla.

Shiko profilin e anëtarit

3 Re: Disa te reja nga shkenca prej Wed Nov 10, 2010 1:09 am

mendi55


Fillestar
Fillestar
Historiku i Egjiptit-

Njerëzimi është qenje që është civilizuarshkallë-shkallë, këtë renditje kaq komplekse shoqërore, e prishqytetërimi egjiptian. Egjiptianët edhe pse janë qytetërimi më i vjetëri historisw njerwzore, ata kaq qenë shumë më të zhvilluar në të gjithasferat e jetës se sa babilonasit, arabët,e romakët, që cilësohen shumëmë të vonshëm se sa egjiptianët.
--Egjiptianët janë qytetërimi më ilashtë që e njeh relativisht njerëzimi, qytetërim i cili është zhdukurkrejtësisht, nga arsye ende të panjohura. Nuk ka qenë popull arab,kurse egjiptianët sot nuk janë po ata egjiptian që kanë qenë atëherë,egjiptianët në kohën tonë janë arab apo sllav.
--Ata ishin shpikësite parë të matematikës, botëkuptimit astronomik, e parimeve gjeometrike.Cilësoheshin si popull tepër i zhvilluar, në aspektet shkencore ekulturore, si popull i cili qysh në kohët më të hershme kishteparaqitur për herë të parë kalendarin, dhe herioglifet , të cilat ishinparaardhëse të numrave romak e arab, me të cilët u zhvillua në përmasagjigante shkenca.
--Ishin gjithashtu shpikësit e parë të letrës nëtë cilën shkruajmë. Qytetërim me një kulturë shumë ndryshe nga tegjitha kulturat tjera botërore, më ceremoniale, më unike, e shumë më eveçantë .
Besohet se qytetërimi Egjiptian filloi 5000 vjet më parë.
--Piramida më e madhe e Gizës ajo e Keopsit është ndërtuar gjatë dinastisë së katërt në Egjipt nga faraoni Khufu.
--Egjiptianëtthamë se e përdornin për nevojat e tyre edhe shkencën e astronomisë përmatjen e kohës, për stinët e vitit, muajt e tjerë.
--Ata posedoninbibliotekat më të vjetra në botë, që cilësohen të parat ne llojin esaj, të ndërtuara e projektuara po nga ky qytetërim, këto bibliotekajanë gjetur kohëve të fundit nën rërën e Egjiptiane.

Shiko profilin e anëtarit

4 Re: Disa te reja nga shkenca prej Wed Nov 10, 2010 1:11 am

mendi55


Fillestar
Fillestar
Piramidat e Gizës-

Në këtë kompleks bëjnë pjesë gjithsej 6 piramida (prej tyre 3 të mëdha).
Mëe madhja nga to është piramida e madhe e Gizës e cila njihet me emrin“piramida e Keopsit” , me 1.380.000 metra katror, dhe e cila përbëhetprej 2 milion gurëve secili me 2 ton peshe, e në disa raste pesha egurit shkon deri në 30 ton, peshë të cilën vështirë se e bart edhe njëkamion i madh.
--As sot në shek. XXI nuk krahasohet dot, bile janëxhuxh çdo ndërtesë tjetër në botë më të për madhësi, peshë, e përpikërimatematikore. Piramida e madhe e Gizës peshon 6 milion ton, më shumë seçdo gjë që ka ndërtuar njeriu deri më tani.
--Ato janë aq të mëdha sa mund të shihen edhe nga stacioni ndërkombëtar hapësinorë, madje edhe nga hëna.
Besohet se në të kaluarën piramidat kanë qenë të zbukuruara me ar të pastër, e me gurë tjerë tepër të çmuar.
Struktura e piramidës përmbante informacione që do të zbuloheshin pas shumë shekujsh.
--Derimë sot është menduar se këto struktura gjigante janë produkt dherezultat e dijetarëve te lashtë egjiptian, dhe i një fuqi punëtore merreth 2 milion skllavë. Pikën e parë shumë shkencëtar po e sfidojnëbukur, duke cituar se struktura e piramidës dhe shumë detaje të saj nuki përshtaten aspak kohës, dhe teknologjisë së atëhershme.
Duhetpasur gjithmonë parasysh se edhe sot për ndërtimin e një piramide (siajo e Gizës) duhet një sfidë e vërtet në inxhinieri e arkitekturë. Sotndërtohen shumë pak ndërtesa me formë piramide, sepse paraqet vërtetnjë vështirësi.
--Njihet, një piramidë moderne e madhe (shumëfish mëe vogël se piramida e madhe e Gizës) është ndërtuar në Las Vegas, tëtjerat janë të pakta, apo shumë të vogla. Këto piramida moderne punohenvetëm me anën e makinave të mëdha, dhe me anën e gjeometrisë sëpërpiktë e ligjeve matematikore.
--Atëherë si kanë munduregjiptianët të ngrinin këso lloj strukturash, vetëm me anën e fuqisëpunëtore dhe mjeteve tepër te thjeshta të asaj kohe? Si kanë mundur tëushqenin një numër aq të madh njerëzish?
Kësaj pyetje ende nuk është mundur t’i gjendet një përgjigje.
--Piramidate Gizës thuhet se janë ndërtuar gjatë dinastisë egjiptiane, 4.500 vjetmë parë. Bëjnë pjesë ne 7 mrekullitë e botës antike, vend ku sekretetdhe të panjohurat për kohën gjendet më shumë se çdo kund tjetër.
--Flitetse këto piramida janë ngritur nga po ata arkitekt qe ngritën edhepiramidat e tjera të këtij vendi, për nderimin e faraonëve të vdekur,dhe si vend ku ata do të marrin rrugën drejt perëndisë e përjetësisë.
--Sipas shumë studiuesve e shkencëtarëve nga e gjithë bota, në piramidë gjendet e kaluara dhe e ardhmja e njerëzimit.
Nekohët e kaluara është menduar se në Piramidat egjiptiane gjenden pasurishumë të çmuara sikur arë e thesare, por kjo ende nuk është vërtetuar,më përkatësisht në piramidë nuk është gjetur asgjë e çmuar.
--Sipasvëzhgimeve të fundit shkencore poshtë sfinksit gjendet një dhomëmisterioze, për të cilën ende nuk është njohur gjithçka.
--Nga disastudiues mendohet se nën piramidë eshte dhoma e ashtu quajtur “dhoma edijeve” ku gjenden të gjitha informacionet mbi sekretin e piramidave,dhe mbi zhvillimin e gjithëmbarshëm të njerëzimit, por sipas legjendëskjo nuk duhet hapur, sepse siç thonë mund të jetë dita e gjykimit dhe eshkatërrimit të plotë të shoqërisë njerëzore.
Shkenca konstaton se ekziston “dhoma e dijeve”, por pa këtë shtesën e fundit imagjinare.
--Shkencasupozon se në fillimet e tij kompleksi i Gizës duhet te ketë qenë diçkatepër e bukur, dhe sipërfaqja e vrazhdë e piramidës duhet të ketë qenë,pasqyrë e lëmuar, sipas konstatimeve shkencore. Tempuj te mëdhenj,piramida super të mëdha, dhoma të nëndheshme etj.
--Robert Bauval,një inxhinier dhe autor i librit “Mesazhi i sfinksit”, pasi vizitoj dhestudioi me hollësi piramidat e Gizës, dhe pasi analizoi me kujdes ato,tha se është diçka tepër misterioze se përse nuk mbeti asnjë shënim mbikonstruktin e piramidave, përse nuk u gjet asnjë mbishkrim, asnjëdokument?
--Është vërtet e pakuptimtë që egjiptianët përshkruaninçdo gjë që shihnin madje edhe lumin teksa rridhte, edhe ndërtimin eshtëpive , edhe kanalet e ujit, e Nilin, kurse asnjë dokument nuk ugjet kurrë për piramidat të cilat duheshin konsideruar diçka shumëmadhore, nga vetë fakti që në to punuan 2 milion e më shumë egjiptian.Si është e mundur kjo?
--Pastaj Ryder Gryem Hancock, gjithashtustudiues kishte te njëjtin mendim me Bauvalin, ai thotë se, egjiptianetnuk do të ndërtonin diçka kaq madhore, e ta linin në errësirë, mos tatregonin mënyrën e ndërtimit.
--Sepse edhe vetë praktika tregon seegjiptianët do ta përshkruanin sigurisht ditën kur do të ngriheshinpiramidat, por kjo nuk ndodhi, mos vallë ndërtuesit nuk kanë qenëegjiptianët?
--Thuhet se civilizimi i Egjiptian filloi 3000 vjetpara lindjes së Krishtit, diku rreth 500 vjet para se të ndërtoheshinpiramidat e Gizës.
Në historinë e tij Egjipti i lashtë ngërthen njëkulturë unike, krejtësisht ndryshe nga popujt e tjerë. Këtu besohej nedisa perëndi ndër të cilat ishte edhe perëndia “Ra”, perëndia e diellite cila ishte mbi të gjitha.
--Këtu popullata ndodhej në kohën egurit, respektivisht koha dhe teknologjia ishin ne atë pikë saqë endenuk ishte zbuluar rrota, mjeti më i thjeshtë për transport.
--Bauvaline mahnit fakti se e gjithë ajo strukturë gjigante është ngritur vetëmpër t’ia siguruar varrin një faraoni, kjo është diçka shumë e çuditshmepër të, bile edhe e pabesueshme. Ai mendon se piramidat në Gize kishinedhe një funksion tjetër.
--Ka të tillë qe mendojnë se piramidatjanë ngritur si stacione për një racë tjetër, sepse edhe ashtu vendiështë tepër i përshtatshëm për një eksplorim të një race tjetër,pikërisht në qendër të tokës, në një terren të rrafshët e pa lugina tëmëdha.
--Disa të tjerë mendojnë se Piramidat janë përdorur vetëm sihambar për grurë, por kjo zgjidhje besohet shumë më pak nga njerëzit.Dhe një supozim tjetër thotë se ato janë përdorur si observatorastronomik.
--Deri vonë piramida e madhe e Gizës (Khufu) kishte qenëndërtesa më e lartë në botë, deri sa u ndërtua në Paris Kulla e madhe eAjfelit.
--Tri piramidat e mëdha të Gizës përcaktojnë saktësisht, nëmënyrë matematikore katër drejtimet globale: Perëndimin, Lindjen,Veriun e Jugun. Gjenden ne mënyrë milimetrike në vijën e paramenduarekuatoriale të tokës, vijë e cila e ndan tokën në dy pjesë tëbarabarta. Pikërisht “kompleksi i piramidave të Gizës” gjendet nëqendër të tokës.

Shiko profilin e anëtarit

5 Re: Disa te reja nga shkenca prej Wed Nov 10, 2010 1:16 am

xonyy


Fillestar
Fillestar
Postime me vler dhe shume interesante veq vazhdoni me kesi postimesh Very Happy

Shiko profilin e anëtarit

6 Re: Disa te reja nga shkenca prej Wed Nov 10, 2010 1:21 am

topmodel


Fillestar
Fillestar
Faliminderit shum per keto postime
Do te postoi edhe une disa gjera rreth shkences ketu ne kete tem qe mos te hap tema tjera

Realizohet për herë të parë transplanti i fytyrës në SHBA


Kirurgët kanë ndryshuar 80 për qind të fytyrës së një gruaje, dukevendosur kockat, dhëmbët, muskujt dhe nervat, si dhe duke shënuarkështu transplantin e parë të fytyrës në SHBA.
Ata thanë se gruaja kishte kaluar një traumë e rëndë që e kishteshpërfytyrar. Per pasojë ajo nuk mund të merrte frymë normalisht, tëqeshte dhe të shijonte. Klinika nuk tha detaje se kush ishte donatoriqë i tha fytyrën, teksa bëri të ditur lajmin e transplantit në njëkonference shkencoro-mjekësore.

Ky operacion është i katërti i realizuar në gjithë botën. Kirurgëtfrancezë ndryshuan fytyrën e një gruaje në vitin 2005, pasi ajo ishteshpërfytyruar nga kafshimi i një qeni. Doktorët thanë se rezultatet emira bënë që të inkurajohen edhe për dy operacione të tilla vitin qëshkoi.

Operacioni në SHBA u bë dy javë më parë dhe doktorët ndejtën plot 22orë në sallën e operacionit për të realizuar këtë transplant tëvështirë. Për ti ndryshuar pacientes kockat, muskujt venat e gjakut dhenervat. “Ne transpormuam lëkurën, gjithë muskujt facial, muskujt ebuzës, të hundës, sinuset, dhëmbët dhe nervat facial”, tha FrancisPapay, shef i Klinikës së dermatologjisë dhe plastikës. “Shpresat tonajanë që ajo të mund të qeshë sërish”, shtoi doktori.

Ne e dimë që janë shumë pacientë që qendrojnë brenda mureve të shtëpisësepse janë të adandonuar nga shoqëria, ato kanë frikë të dalin në rrugëpër shkak të problemeve që kanë në fytyrë për arsye të ndryshme, sidëmtime apo probleme genetike. Pacientët tanë janë të turpëruar, thadoktori. Ndërsa shtoi se ne shpresojmë shumë se për këtë gruppacientësh special të mundësojmë rikthimin e jetës active të dalinlirshëm nga shtëpia.

“Kjo nuk është një ndërhyrje kozmetike, fytyra është identiteti injeriut”, tha dr. Eric Kodish, biokimist që e miratoi këtë operacion.Një person që ka pësuar traumë dhe deformim të fytyrës, shkon drejtdegradimit si njeri. Ne shpresojmë që pacientët tanë të jenë në gjendjetë qeshin sërish, thanë doktorët që realizuan këtë operacion, që falëzotit shkoi mirë.

Studimi, orgazëm me ‘pika G’

Emmanuele Jannini professor i Seksologjisë ka zbuluar diferencën eqartë mes një guraje që pëson orgazmë vaginale, pra qe ka Pika G dhenje gruaje që nuk e ka.
I rikthehemi sërish temës së shumë përfolur pika G. Ne, në muajinshkurt mësojmë se si e pakapshmja, mitikja pika G për herë të parëdallohet me anë të një skaneri me ultratinguj. Kështu shkraun sotpresitigjiozia, “New Scientist”.

Emmanuele Jannini professor i Seksologjisë nga Universiteti L'Aquila nëItali ka zbuluar diferencën e qartë mes një guraje që pëson orgazmëvaginale në sipërfaqe të vaginës pa stimulim në clitoris dhe grave qënuk e kanë atë. Kjo kuptohet përmes një skaneri me ultratinguj qëdallon qartë femrat që e kanë pikën G.

Dr. Janini thotë se tani mund të zbulohet se kush e ka këtë cipë tëhollë të ndjeshme (pika G) që me prekje mundëson orgazmën vaginale.Skaneri me ultratinguj u testua tek 30 gra për të zbuluar pikën G, kurezultoi se vetëm 8 prej tyre rezultuar ta kenë atë.

Por qëllimi nuk ishin shifrat pra sa gra janë shumë të ndjeshme dhe sajo. Qëllimi ishte të zbulohet pika G, pasi shumë gra që nuk e kanë atë,e pretendojnë. Por tani nuk besoj të ketë më “mashtrime”, pika Gdallohet me skaner. Dhe ky skaner që “gjen” gratë që kalojnë në orgazëmvaginale hyn në përdorim në shkurt të 2009-ës. Studimi i professorJannini është botuar në disa revista shkencore italiane dhendërkombëtare./New Scientist /


Studimi, një protesinë që ngadalëson plakjenNjë proteinë që duket se është e aftë të zgjasë vitet e rinisë, duke vonuar procesin e plakjes.
Bëhet fjalë për një molekulë që shton gjenet aktive dhe qelizat e reja,të cilat me kalimin e viteve pakësohen dhe ne nisim e plakemi.

Studimi që mund tu hyjë në punë njerëzve është eksperimentuar tekminjtë dhe është realizuar nga David Sinclair në “Harvard MedicalSchool” në Boston. Ai ka vënë në punë një molekulë të quajtur “sirt1”,dhe minjtë që janë injektuar me të kanë mbetur të rinj për një kohë mëtë gjatë.

Sipas revistës “Cell”, që ka publikuar kërkimin proteina sirt1 ka përdetyrë të mbajë të re ADN dhe të kontrollojë që të jenë aktivë vetëmgjenet e rinisë, ato gjene që normalisht duhet të jenë në ‘punë’ nëorganet e ndryshme dhe të funksionojnë mirë.

Kjo proteinë është një njohje e vjetër e ekspertëve që merren meplakjen. Ata kanë zbuluar se funksioni i sirt1 është i dyfishtë: mbannë normë të mirë gjenet duke pasur parasysh funksionon e tyrë nëorganizëm dhe ndez ‘semaforin jeshil’ për ato gjene që duhet të jënëaktivë dhe ‘semoforin e kuq’ për pjesën tjetër që duhet të rrinë në‘heshtje’.

Proteina bën edhe riparime të ndryshme të ADN që ndodhin si pasojë ekalimit të viteve. Grupi i shkencëtarëve ka parë se aktiviteti iproteinës tek minjtë është i menjëhershëm dhe varet edhe nga sasia qëinjektohet, pasi pakujdesia mund të bëjë edhe efektin e kundërt.

Ata shpresojnë që e gjithë kjo, një ditë të shndërrohen në produkt farmaceutik, në mënyrë që të gjëjë përdorim tek njerëzit.

Vaksinë e re kundër nikotinësShkencëtarët thonë se nikotina shkon në tru brenda 5 sekondave ngathithja e saj dhe nikotina është një lloj droge, e cila arrin tasundojë organizmin shumë shpejt e ta bëjë atë të ndërvarur
Rreth 90 për qind e atyre që pinë duhan në Shtetet e Bashkuara përpiqenta lënë atë. Por, shpesh nuk kanë sukses, me gjithë mënyrat e shumta.Disa arrijnë të mos pinë duhan për disa ditë a pak javë dhe krejtpapritur ndezin një cigare dhe pa kuptuar i janë rikthyer zakonit tëvjetër.

Shkencëtarët thonë se nikotina shkon në tru brenda 5 sekondave ngathithja e saj dhe nikotina është një lloj droge që arrin ta sundojëorganizmin shumë shpejt e ta bëjë atë të ndërvarur. Por, në treg dalinshpesh prodhime të reja që i ndihmojnë njerëzit të lenë duhanin. Përshembull, tashmë ka cigare me bateri, që përmbajnë nikotinë, por joduhan e tym.

Por, këto lloj cigaresh pa tym së shpejti do t’u duhej të konkurrojnëme një vaksinë të re nikotine, e cila synon të parandalojë trurin që tëdërgojë sinjale të cilat i thonë organizmit se nikotina e bën tëndjehet mirë, dhe pas pak kohësh trupi nuk ndjen më nevojën përnikotinë dhe personi e lë duhanin.

Organizata botërore e shëndetësisë përllogarit se afro 5 milionë njerëzvdesin çdo vit nga sëmundje të shkaktuara nga pirja e duhanit dhe nësekjo prirja e tanishme vazhdon, në vitin 2020 ky numër mund të arrijë në10 milionë.

Shiko profilin e anëtarit

7 Re: Disa te reja nga shkenca prej Wed Nov 10, 2010 1:21 am

topmodel


Fillestar
Fillestar
Prodhohet krem për mbrojtje nga Sida


Një grup hulumtues nga Universiteti i Gjenevës, ka gjetur preparat tëri për mbrojtje nga virusi HIV në lloj të kremit, i cili do të mund tëparaqiste hap të madh në luftën parandaluese kundër SIDA-s.
Prodhimi i ri i paraqitur në revistën shkencore të Akademisë nacionaleamerikane për shkenca (Proceedings of the National Academy of Sciencesof the USA), është përpunuar model nga një proteinë, e cila ështëtreguar efektiv në paradalimin e infektimit me virusin HIV tek majmunii gjinisë femërore makaki.

Preparati do të duhej të ishte më i lirë për prodhim nga ai aktual, transmetojnë mediat franceze.

Virusi HIV, nga i cili në botë gjatë vitit 2007 janë infektuar më shumëse dy milionë të rritur dhe fëmijë, mes të cilëve 95 për qind jetojnënë vendet e varfëra, paraqet një nga sëmundjet më alarmante epidemike,përkujtoi Robin Oford, drejtor i fondacionit "Mintaka" me seli nëGjenevë, e cila merret me hulumtime mjekësore dhe ka marrë pjesë nëprodhimin e kremave.

Shiko profilin e anëtarit

8 Re: Disa te reja nga shkenca prej Wed Nov 10, 2010 1:22 am

topmodel


Fillestar
Fillestar
Zbulim i bujshëm në Itali, molekulë që vret AIDS-in
Zbulohet molekula që lufton virusin e AIDS.Tashmë virusi famëkeq i njohur ndryshe me emrin HIV ka një “armik” tëri me të cilin duhet të përballet, një molekulë që është zbuluar nga dyshkencëtarë italianë në Universitetin e Sienës, profesor Maurizio Bottadhe profesor Giovanni Maga.
Lajmi është publikuar nga revista prestigjioze Amerikan ChemicalSociety, bëhet fjalë për një molekulë farmakologjike aktive, e aftë tëbllokojë virusin, “me kusht që ndryshe nga terapitë e deritanishme, tëveprojë drejtpërsëdrejti në celulë”.

Ndër të tjera profesor Botta, që është dhe në krye të “Laboratorit tëKimisë Farmaceutike në qytetin e Sienës”, i njohur në rang ndërkombëtarpër kërkime studimore në luftën kundër AIDS, shpjegon dhe se arritja ekëtij rezultati shpresëdhënës për miliona njerëz të infektuar nga AIDS,është fryt i një pune dy vjeçare të tij dhe të një grupi shkencëtarështë rinj.

Kjo molekulë ka në përbërje karakteristikat strukturore të një proteinehumane e quajtur ndryshe DDX3, shkaktarit kryesor në ripërtëritjen evirusit HIV.

Kjo molekulë e testuar biologjikisht nga profesor Maga, është demonstruar e aftë të që të luftojë zhvillimin e proteinës DDX3.

Dhe në fakt çfarë ndodh, e bllokon atë, e bashkë me të dhe transmetiminviral të celulave të infektuara të HIV, pa dëmtuar ato të shëndosha.

Ky zbulim është një lajm i rëndësishëm për miliona njerëz të infektuar nga AIDS.

Shkencëtarët italianë kanë dhënë dhe deklaratën surprizë që nëse kyzbulim, mbasi të kalojë fazën eksperimentale dhe nëse do të ketësukses, breveta e ilaçit do të jepet gratis për Afrikën, ku milionanjerëz vdesin në vit nga SIDA.

Shiko profilin e anëtarit

9 Re: Disa te reja nga shkenca prej Wed Nov 10, 2010 1:22 am

topmodel


Fillestar
Fillestar
Zbulohet vaksina efikase kundër varësisë nga droga

Për herë të parë duket se është gjetur një kurëefikase kundër një ndër plagëve më të rënda të kohëve moderne. Tëpaktën kështu shpresojnë të gjithë ata që në mënyrë të drejtpërdrejtë,apo jo të drejtpërdrejtë, janë të prekur nga varësia ndaj kokainës.
Bëhet fjalë për një vaksinë kundër pluhurit të bardhë. Në fund të këtijviti, do të testohet në Spanjë vendi ku kjo substancë gjen përdorim mëtë gjerë se kudo tjetër; konsumohet vegullish nga 2 % e popullsisë sëmoshës nga 15 në 64 vjeç, kundrejt 1,1 % të mesatares së popullatës sëpjesës tjetër të Kontinentit të Vjetër.

Medikamenti, i cili do të testohet mbi 150 kokainomanë në tri spitaletë Madridit, Barcelonës e Valencias, është rezultat i një kërkimi endenë fazë eksperimentale, i realizuar nga universiteti amerikan "Yale".Duke u mbështetur në ato që thuhen mbi këtë medikament inovativ,krijohet përshtypja se është mjaft efikas. "Është si t'i qepësh gojënnjë njeriu me oreks të pakontrollueshëm", siguronin dje shkencëtarët nëtë përditshmen madrilene, ABC.

Funksionimi i vaksinës

Çelësi i funksionimit të vaksinës bazohet te terapia imunologjike, osee thënë më thjesht është e aftë të gjenerojë apo të administrojëantitrupa që "kapin" drogën e fuqishme me të hyrë në gjakun epërdoruesit, pa i dhënë mundësi të kalojë në tru. Kokaina, si në rastine duhanit, nuk provokon reagime imunologjike në organizmin njerëzor,siç ndodh në rastin e viruseve dhe baktereve që shkaktojnë sëmundje.

Në këtë rast, reagimi imunologjik, apo antitrupat, gjenerohen ngavaksina e cila është e ndjeshme dhe vepron në praninë e drogës në gjak.Ndërveprimi mes tyre do të gjenerojë një përbërës kimik mjaft tëfuqishëm për të arritur të anashkalojë barrierën hematocefalike,pengesën që prodhon gjaku ynë për të mbrojtur trurin. Rezultati i kësajgjetjeje mjaft të thjeshtë është se kokaina nuk do të arrijë tëprodhojë më kënaqësi.

Profili i njerëzve te të cilët do të testohet medikamenti i ri, ështëai i të rriturit mes moshave 25-45 vjeç, i integruar më së miri nëshoqëri, por krejtësisht i varur edhe në rastet kur konsumohet kokainëkryesisht gjatë ditëve të fundjavës. "Vaksina e re u ka dhënë shumëshpresa ekspertëve të fushës së dizintoksikimit, edhe pse eksperimentetë ngjashme me heroinomanët nuk kanë arritur rezultatet e shpresuara",përfundon e përditshmja "The Indipendent".

Si vepron vaksina kundër drogës dhe efektet

"Nuk bëhet aspak fjalë për një formulë çudibërëse, por për njësubstancë që do të ndihmojë miliona njerëz për t'u dizintoksikuar,shpjegonte para pak kohësh profesori Thomas Kosten i universitetit"Yale" në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Vaksina është projektuar përtë gjeneruar antitrupa specifikë, të cilët arrijnë ta "burgosin"kokainën në gjak pa lejuar të arrijë trurin e të bëjë efektin e saj.

E parë në këndvështrimin praktik, mund të konsiderohet si një llojfiltri mes enëve të gjakut e trurit, duke bërë të mundur që droga mostë arrijë te ky i fundit. Kështu që nuk prodhohen efektet psikoaktivë,apo të shprehemi në gjuhën e përditshme nuk arrihet gjendja euforike".E megjithatë nuk përbën një zgjidhje përfundimtare për vetë problemin evarësisë edhe pse është e sigurt se medikamenti nuk krijon efekteanësore.

Shiko profilin e anëtarit

10 Re: Disa te reja nga shkenca prej Wed Nov 10, 2010 1:22 am

topmodel


Fillestar
Fillestar
Zbulohet një lloj i ri iguane në Ishujt Galapagos
GALAPAGOS-Shkencëtarët që studiojnë florën dhe faunën e IshujveGalapagos, ku Darvini formuloi teorinë e Evolucionit të Specieve, thonëse kanë zbuluar një lloj të ri zvarraniku, një iguana të madhe ngjyrërozë.

Studiuesit italianë i botuan rezultatet e zbulimit në një revistëshkencore këtë javë, ku thonin se iguana ngjyrë rozë është mbi 1 metëre gjatë dhe ka ndryshime të konsiderueshme në ADN krahasuar me 2 llojete tjera të iguanave të tjera që jetojnë në atë zonë.

Studiuesit thonë se është për t’u çuditur që askush nuk e kishtezbuluar iguanën rozë, pasi ishujt janë një zonë kërkimesh intensiveshkencore.

Shiko profilin e anëtarit

11 Re: Disa te reja nga shkenca prej Wed Nov 10, 2010 1:23 am

topmodel


Fillestar
Fillestar
Zbulohen sy bionik që kthejnë shikimin tek të verbritShkencëtarë në Shtetet e Bashkuara dhe Australi po përdorin pajisjetë reja eksperimentale, të quajtura sy bionikë, për të ndihmuar kthimine shikimit tek të verbrit.

Kjo është një teknologji e ngjashme me pajisjet e vendosura në vesh përtë ndihmuar dëgjimin. Të dyja këto pajisje nxisin fijet nervore tëlidhura me trurin duke i ndihmuar personat të shikojnë e dëgjojnë.
Linda Kurfut nga Kalifornia është një prej atyre që janë pajisur me sybionikë. Ajo mban syze me një kamerë të vogël që komunikon meelektrodat e vendosura në sytë e saj të cilat nxisin retinën. Për mëshumë se një dekadë ajo ishte plotësisht e verbër si pasojë e njësëmundjeje të trashëguar e quajtur "retinis pigmentosa". Tani ajoshikon si të gjithë njerëzit normalë. Syri bionik i Lindës ka 16elektroda.
Por pajisjet e reja kanë edhe më shumë. Në Australi, doktor VivekÇouduri pranë spitalit Princi i Uellsit në Sidney, po zhvillon njëpajisje të ngjashme që vendoset në sipërfaqen e syrit. Ai thotë se tanindodhet pranë përfundimit të punës dhe së shpejti do të fillojë provatduke e implantuar sytë tek disa pacientë. Teknologjia e përdorur përkëtë sy bionik është e ngjashme me atë që përdoret për pajisjet edëgjimit që vendosen në vesh tek personat që nuk dëgjojnë. Shkencëtarëtaustralianë tregohen optimistë kur thonë se presin që nga pajisja etyre të verbrit mund të përfitojnë shikimin 100 përqind. /voa//Alsat-m/

Shiko profilin e anëtarit

12 Re: Disa te reja nga shkenca prej Wed Nov 10, 2010 1:25 am

topmodel


Fillestar
Fillestar
Çokollata

Shkencëtarët nga Universiteti i Yale pohojnë se konsumi i çokollatës nështatzëni zvogëlon mundësitë për shfaqjen e komplikimeve serioze tëpreeklampsisë (ngritja e shtypjes së gjakut te shtatzënat që shoqërohetme praninë e proteinave në urinë). Çokollata përmban sasi të madhe tëteobrominës, e cila stimulon punën e zemrës dhe kështu lëshon dhezgjeron enët e gjakut, duke zvogëluar në këtë mënyrë mundësitë eshfaqjes së preeklampsisë. Teobromina shfrytëzohet në mjekimin edhimbjeve në kraharor, rritjen e shtypjes së gjakut dhe në parandalimine ngurtësimit të enëve të gjakut. Shkencëtarët shtojnë se teobrominamund ta rregullojë edhe qarkullimin brenda placentës duke bllokuar nëkëtë mënyrë stresin oksidativ.

Shiko profilin e anëtarit

13 Re: Disa te reja nga shkenca prej Wed Nov 10, 2010 1:30 am

topmodel


Fillestar
Fillestar
1. Dielli eshte qendra e Universit


Viti i zbulimit:
A.D. 1520

Cfare u zbulua: Se Dielli eshte ne qender te universit dhe Toka rrotullohet rreth tij.

Kush e zbuloi: Nicholaus Copernicus (Nikolla Koperniku)

Pse quhet nje nga 100 zbulimet me te medhaja ?

Kopernikuberi matjen e yjeve dhe te planeteve, duke bere krahasimet ne tenjejten kohe me perfundimet e astrologeve te tjere. Ai permbysi idene2000 vjecare se Toka ndodhej ne qender te universit dhe palentet,dielli dhe yjet vertiteshin rreth saj. Puna e tij startoi startoimomentin e kuptimit te universit per te gjithe ne, duke i dheneastrologjise nje rruge te re drejt modernizimit. Se bashku me tenjohurite dhe imazhet tona rreth universit sa vinin dhe do te rriteshindhe kjo vjen si pasoje e zbulimit te te madhit Kopernik.

Si u zbulua?

Ne1499 Koperniku u gradua ne universitetin e Bolonjes se Italise, aiishte nje prift ne nje kishe katolike; dhe u kthye ne Poloni per tepunuar se bashku me xhaxhain e tij, Bishopin Waczenrode, ne kadedralene Frauenburgut. Kopernikut i ishin dhene dhomat ne maje te katedrales,keshtu qe ai mund te vazhdonte punen e tij per te bere matjet qe iduheshin. Ne ate kohe njerezit ende besonin modelin e krijuar nga njeshkencetar grek, Ptolemeu, per me teper se 1500 vjet me pare. SipasPtolemeut, Toka ishte ne qender te universit dhe asnjehere nuk levizte.Dielli, planetet dhe gjithcka tjeter i vinin rreth e rrotull asaj. Ngamatjet qe Koperniku beri, vuri re se rezultatet e tij nuk ishin tenjejta me ato te modelit te Ptolemeut. Pra astronomet modifikuanuniversin e Ptolemeut, te rrethit, duke shtuar me shume rretha deri neepi-circle(rreth). Me kete ndryshim dilte se cdo planet vertitej rrethnje rrethi te vogel (boshtit te tyre) dhe rrotullohen rreth planetit temadh ose dyrrotullimsh rreth tokes. Shekuj me vone, gabimet edhe nekete model u rriten gjithmone e me shume. U vune re me shume rretha aporrotullime qe trupat qiellore arrinin te kryenin ne hapesire.
Kopernikushpresoi te perdorte teknologjine moderne te shekullit te XVI ne matjete Ptolemeut, duke eleminuar, fatmiresisht, disa nga rrrethat(rrotullimet). Per 20 vjet Koperniku u perpoq qe te realizonte ketomatje cdo nate, duke vendosur shenjat se ku ndodheshin planetet etj. Aifilloi te enderronte se si do te ishte levizja e planeteve, etj Dukevezhguar cdo dite keto matje nje tjeter ide i lindi ne koke. Ashtu siketo planete edhe Toka rrotullohej, por se si e se sa shpejt levizte aiende nuk e dinte. Ne baze te ketyre meditimeve dhe matjeve ai me nefund u bind se toka nuk mund te ndodhej ne qenderr dhe planetet televiznin rreth saj. Nga 20 vite matjeje ai kuptoi se vetem Dielli nuklevizte dhe se distanca e tokes prej tij nuk ndryshonte. Nese toka nukgjendej ne qenderr atehere sigurisht qe do te ndodhej Dielli. Pasllogaritjeve te shpejta, nese ai do te vendoste diellin ne qender teUniversit, dhe token ne nje orbite rrethore rreth tij, ai arriti tekuptoje ai do te eleminonte komplet orbitat rrethore te planeteve rrethtokes etj. Askush nuk e besoi Kopernikun, madje as kisha Katolike, tecilat deri ne ate kohe besonin se toka ishte qendra e gjithesise. 60vjet me vone, Xhonathani i pare dhe Galileo Galilei do te aprovonincfare Koperniku arriti te zbulonte.

Shiko profilin e anëtarit

14 Re: Disa te reja nga shkenca prej Wed Nov 10, 2010 1:31 am

topmodel


Fillestar
Fillestar
. Ligji i renies se objekteve

Viti i zbulimit: 1598

Cfare u zbulua: Objektet bien me shpejtesi te njejte pavaresisht peshes se tyre

Kush e zbuloi? Galileo Galilei

Pse konsiderohet si nje prej 100 zbulimeve me te medhaja shkencore?

Duketsi nje zbulim i lehte dhe i dukshem. Objektet e renda nuk bien meshpejt se ato te lehtat. Por pse duhet te klasifikohet kjo si nje nga100 zbulimet me te medhaja shkencore? Sepse perfundoi praktiken eshkences te bazuar ne teorine antike Greke te Aristotelit dhe tePtolemeut dhe i hapi rruge shkences moderne. Zbulimi i Galileos e futifiziken drejt epokes se rilindjes dhe te koheve moderne. Ajo i hapirruge zbulimeve te metejshme rreth gravitacionit universal dhe levizjesse tij. Puna e Galileos u konsiderua si nje bllok esencial te fizikesmoderne dhe te inxhinierise.

Si u zbulua?

GalileoGalilei, nje djale 24 vjecar, qe ne ate kohe ishte profesor neUniversitetin e Pisas ne Itali, gjithmone ulej ne nje katedrale, sahere qe kishte probleme te veshtira per te kaluar. Vinte aty lart dheqetesohej. Here pas here i shkrepte ne koke te vizitonte te gjithavendet e katedrales. Nje dite, ne vere te 1598 ai arriti te zbulonte sellampat (qe i hidhte nga lart) binin me te njejten shpejtesi ne toke.Kete ai e realizoi duke hedhur llampa te peshave te ndryshme dhe duke imatur me pulsin e qafes se tij. Koha ishte e njejte per te gjitha. Kure mbaroi eksperimentin qe e kreu disa here, Galileo ishte shume iimpresionuar dhe teper i gezuar se si ai arriti te rrezonte teorine2000 vjecare qe kishte pushtuar token deri atehere. Menjehere shkon tekklasa ku ai jepte mesim duke marre 3 tulla dhe duke i rrezuar ngalartesi te njejta. Njeren prej tyre e la te lire ndersa dy te tjerat ilidhi bashke. Te gjithe nxenesit po e shihnin te habitur paseksperimentit me fjalet qe ai u tha:"Zoterinj, i kam vezhguar prejkohesh reniet e objekteve, e tani mund ta them me bindje se Aristoteliishte gabim"Klasa u shfry :"Aristoteli gabim?" Duke pasur parasysh secdo i ri qe futej ne shkolle mesonte se Aristoteli ishte babai ishkences dhe se sipas tij objektet e renda, per shkak te peshes setyre, bien me shpejt sesa ato me te lehtat.Askush nuk e besoipavaresisht shpjegimeve qe jepte Galileo. Atehere, ai vendosi tuademostronte ate publikisht duke u ngjitur ne majen me te larte tevendit (191 feet) dhe duke hedhur nje trup 10 poundsh dhe nje tjeter 1poundsh. Cfaredo gjeje qe ai te hidhte, shkenca e kishte shenuararritjen e saj.

Shiko profilin e anëtarit

15 Re: Disa te reja nga shkenca prej Wed Nov 10, 2010 1:32 am

topmodel


Fillestar
Fillestar
Levizja e planeteve

Viti i zbulimit: 1609

Cfare u zbulua: Se planetet vijne verdalle diellit jo ne rrathe perfekte por ne elipse.

Kush e zbuloi? Johannes Kepler (Xhohanes Kepler)

Pse konsiderohet si nje prej 100 zbulimeve me te medhaja shkencore?

Edhepse Koperniku arriti te thjeshtonte dhe ta korrektonte strukturen esistemit diellor, duke sjelle fakt se ne qender te ketij sistemi nukeshte Toka ajo qe qendron ne vend dhe planetet se bashku me yjet dhediellin t'i vijne rrotull, por se eshte dielli ai qe Toka dhe planetete tjera i vijne verdalle; por ai vazhdonte te besonte se orbitat elevizjes se planeteve ishin rrathe perfekte.Per kete arsye kishteserisht gabime ne levizjet dhe gjetjen e pozicioneve te planeteve nelevizjet e tyre. Kepleri zbuloi konceptin e elipsit dhe u provoinjerezve se planetet leviznin ne orbita eliptike. Me kete zbulimshkenca shfaqi nje fytyre me te sakte dhe me koncize rreth sistemittone diellor dhe llogaritjeve te levizjes se mekanizmave te tij. Sot,pas 400 vjetesh, imazhi yne per levizjen e planeteve eshte ende ajo qeKepler tregoi.

Si u zbulua?

XhonathanKepler ka lindur ne jug te Gjermanise ne 1571, 28 vjet pas zbulimit teKopernikut. Kepler pati probleme me edukimin e tij. Tetoja e tij ishtedjegur ne turren e druve si magjistare. E ema e tij pothuajse pati tenjejtin fat. Djali ishte i semure ne me te shumten e rasteve dhe kishtenje shikim te dobet, aq te dobet sa as syzet nuk mund t'ia korrektoninate. E megjithate Kepler ndoqi nje kariere te shkelqyer universitare,edhe pse me nje mije probleme. Ne 1957 ai mori nje pozicion si njeasistent tek farma e nje astronomi, Tycho Brahe. Prej dhjetera viteshTycho kishte bere matje per levizjet e planeteve, duke bere matjet eduhura, vecanerisht ndaj Marsit. Rezultatet e matjeve te tij ishinshume here me te sakta se ato te te gjithe astronomeve te tjereeuropiane. Kur Tycho vdiq, ne 1601 ai ia la te gjithe punen e tij,Keplerit. Kepleri filloi t'i studionte rreth pas rrethi te gjitha tedhenat qe i kishte lene Tycho dhe punoi me shume me orbiten e Marsit, ecila ishte me e plote se e te gjithe planeteve te tjere. Ishte koha kurKisha Katolike kishte djegur ne turren e druve Fuier Xhordano Bruno perarsyen e vetme sepse kishte besuar ate qe kishte zbuluar Koperniku. Nekete pozicion, duke qene se askush nuk i ishte vene pas teorise seKopernikut, ai mbeshteti punen e tij si tek menyra e shpjegimit teKopernikut ashtu edhe tek te dhenat qe kishte lene Tycho. Kepleriprovoi shume ide dhe me teper veprime dhe funksione matematike porasnjera prej tyre nuk funksionoi. Shikimi i tij i dobet e pengonte tebente matjet e tij te sakta astronomike. Ne nje irritim teper te madh,ai me ne fund filloi te besonte se orbitat e planeteve nuk janeperfekte. Keshtu filloi te mendonte per format eliptike te planetevepor dicka ende nuk shkonte. E ne kete pozicion ai filloi te mendontedicka qe ishte e pamundur te mendohej ne ate kohe, se mbase planetetleviznin me shpejtesi te ndryshme. Vetem permes idese se fundit orbitaeliptike perputhej perfekt me rezultatet e matjeve te Tycho. Permeskesaj, Kepleri shtoi edhe nje ligj tjeter: cdo shpejtesi e levizjes seplanetit varet nga largesia e tij nga dielli: sa me afer diellit, aq meshpejt leviz. kete zbulim ai e botoi me 1609 dhe per 18 vjet te tjerapergatiti tabela te tjera shpjeguese rreth levizjes se planeteve per te6 planetet qe njiheshin. Nuk duhet te harrojme se kjo ishte hera e pareqe praktikonte logaritmin te zbuluar nga Scotsman John Napier, zbulimqe vinte ne vitet e para te arritjes se Keplerit. Me llogaritjet esakta qe ai ofroi Kelperi u tregoi te gjitheve se sistemi i levizjes seplaneteve ishte nje zbulim i paster shkencor!

Shiko profilin e anëtarit

16 Re: Disa te reja nga shkenca prej Wed Nov 10, 2010 1:34 am

topmodel


Fillestar
Fillestar
Henat e Jupiterit

Viti i zbulimit: 1610

Cfare u zbulua: Se planete te tjera vec Tokes kane hene.

Kush e zbuloi? Galileo Galilei

Pse konsiderohet si nje prej 100 zbulimeve me te medhaja shkencore?

Galileozbuloi se te tjera planete kane hena ashtu si dhe Toka, duke i berenjerezit te kuptonin me mire planetin e tyre. Puna e tij e kujdesshmeme teleskopin qe ai ndertoi, e coi ne modernizem vete shkencen eastronomise. Zbulimet e tij ishin te parat qe perdoren teleskopin.Galileo provoi se Toka nuk ishte unike nder planetet e tjera teuniversit. Ai ktheu pikat e drites, ne qiellin e nates, ne sfera tendritshme, te cilat provonin me mire se shpimet me gjilpere te letres,dhe provuan se astronomi polak, Nikolla Koperniku kishte te drejte kurai kishte pohuar se dielli ishte qendra e sistemit diellor. Meteleskopin e tij te vogel ai hapi horizonte te reja ne kuptimin e asajqe nuk ekzistonte me pare dhe se nuk do te ishte e mundur te kuptohejpa teleskop.

Si u zbulua?

Ne vitin1608 Galileo Galilei po vriste mendjen se si mundej ta bente me tefuqishme teleskopin e tij, ne menyre qe te arrinte sa me shpejt tezbulonte ate qe ishte endrra e cdo astronomi. Keshtu ne vitin 1609, medisa ndryshime te vogla qe i beri teleskopit te tij, ai arriti tendertonte nje : 40-power,
two-lens telescope, i cili ishte i pariteleskop shkencor praktik per astronomine. Nje leter nga Kepleri, kupershkruhej se si leviznin planetet, si dhe zbulimi i NikollaKopernikut se dielli ndodhej ne qender te sistemit diellor dhe jo Toka,e bindi Galileon dhe vendosi te provonte se Koperniku kishte te drejtee se jo vetem aq por edhe levizja e tyre rreth diellit behej ne orbitateliptike. Kete te gjithen ai do ta provonte me teleskopin qe kishtemodifikuar dhe pershtatur. Te besoje Kopernikun ne ate kohe ishte dickae veshtire pasi vete Xhordano Bruno, per arsyen sepse kishte besuarteorine e tij, ishte djegur ne turren e druve. Keshtu, fillimishtGalileo ktheu teleskopin nga hena, ku ai fillimisht vuri re male dhelugina, kratere e gropa, pra ne thelb nje hene te ndryshme nga ajosfera e rrumbullaket qe Aristoteli dhe Ptolemeu kishin predikuar deriatehere. Ne ate kohe, si kisha katolike ashtu dhe Universiteti ishkences ne Europe besonin me shpirt Aristotelin dhe Ptolemeun. Njenate teksa ai shihte siperfaqen e henes, e riprovoi edhe njehere gabimAristotelin. Pas pak kohesh ai kthen teleskopin nga Jupiteri, planetigjigand, duke vendosur per ta vrojtuar levizjen e tij per 7 muaj. Meteleskopin e tij Galileo arriti te shihte nje pamje parajse, qe asnjesy njerezor nuk e kishte pare deri atehere. Ai pa me qarte se kurresiperfaqen e Jupiterit, e per cudine e tij ai pa se rreth tij kishtehena qe vinin rreth e rrotull tij. Ne vetem pak dite ai arriti tezbulonte 4 prej henave te Jupiterit, (duke hedhur poshte idene eAristotelit se vetem Toka kishte hene dhe asnje planet tjeter) Sepse aikishte besuar teorine e Kopernikut, kisha e burgosi ne 1616, duke ibere edhe nje gjyq. Pas gjyqit ai ishte ne gjendje arresti deri nediten qe vdiq, me 1640, ku te vetmet fjale qe pas gjyqit qe ai kishtebere ishin se ai kishte qene i sakte! Kisha nuk e leshoi shpikjen eGalileos, duke e ruajtur te fshehur deri ne Tetor 1992, fiks pas 376vitesh.

Shiko profilin e anëtarit

17 Re: Disa te reja nga shkenca prej Wed Nov 10, 2010 1:35 am

topmodel


Fillestar
Fillestar
Sistemi i qarkullimit tek njeriu

Viti i zbulimit:
1628

Cfare u zbulua: Per here te pare u kuptua sistemi i qarkullimit dhe roli i venave, zemres, mushkerive nga nje sistem i vetem qarkullimi.

Kush e zbuloi? William Harvey

Pse konsiderohet si nje prej 100 zbulimeve me te medhaja shkencore?

Sistemii qarkullimit te njeriut perfaqeson kuptimin e vertete te jetes. Asnjesistem tjeter nuk eshte me kritik ne ekzistencen tone. Ende, para 400vitesh, askush nuk e kuptonte sistemin e ketij qarkullimi. Shumebesonin se rrahjet qe i ndjen gjithsecili ne kraharor ishin zeri ishpirtit qe kerkonte te degjohej. Disa besonin se arteriet ishin tembushura me ajer. William Harvey ishte ai qe beri kete zbulim, se siqarkullonte gjaku ne vena, arterie, mushkeri dhe zemer dhe krijoi teparin pershkrim te qarte rreth sistemit te qarkullimit te gjakut teknjeriu. Williami ishte gjithashtu i pari qe perdori metoden shkencoreper studimet biologjike. Te gjithe shkencetaret e mevonshem pervijuanshembullin e tij. Libri i 1628 i shkruar nga Harvey ben hyrjen drejtfiziologjise moderne.

Si u zbulua?

Edhepse ne shekullin e XVI mjeket besonin ende ne zbulimet 1500 vjecare teGalen-it i cili besonte se ushqimi shnderrohej ne gjak ne melci, e mepas konsumohej nga trupi si karburant. Disa besonin se gjaku qe rridhtene vena nuk kishte lidhje me gjakun qe rridhte ne arterie.
WilliamHarvey ka lindur ne Angli ne 1578 dhe mori nje trajnim mjekesor neOxford. Ai ishte ftuar te vazhdonte studimet ne Universitetin e Padua-sne Itali, si shkolla mjekesore me e madhe ne Europe. Kur Harvey u kthyene Angli me 1602 ai u martua me vajzen e mjekut te mbretereshesElizabeta, u caktua si mjek tek gjykata e mbretit James I dhe me pas ucaktua si mjeku personal i mbretit Charles I me 1618. Duke u sherbyermbreterve te tij, Harvey e fokusoi vemendjen ne studimin e tij pervenat dhe arteriet. Ai realizoi nje sere eksperimentesh me kafshe dhetrupa njerezish. Gjate ketyre eksperimenteve ai vuri re se siqarkullonte gjaku dhe shenoi drejtimin e tij ne cdo rrahje te zemres.Ai sigurisht qe nuk ishte i pari qe e zbulonte kete gje, por ishte ipari qe e shenoi se keto valvula gjithmone drejtonin gjakun drejtzemres. Gjaku rridhte ne vena vetem prej kraheve dhe kembeve e kthehejserisht ne zemer. Eksperimentin e filloi me kafshet te cilave ushtrengonte fort nje arterie per te pare se cfare do te ndodhte.Ndonjehere pasi e shtrengonte per nje kohe te gjate nje arterie, elironte me vone per te pare se ku do te shkonte gjaku i grumbulluaraty. Te njejten gje beri edhe me venat dhe arteriet dhe me pas ileshonte ngadale. Me pas Harvey vuri re koken e vet dhe kuptoi se zemravepronte si nje muskul duke pulsuar gjakun ne mushkeri dhe arterie. Passhume perseritjesh eksperimentesh tek kafshet Harvey vuri re se gjakuas shtohej dhe as pakesohej por ai qarkullonte ne trup duke e pasuruartrupin me oksigjen dhe ushqim.
Ne 1625 Harvey e kishte zbuluar njeperafrim te sistemit te qarkullimit te gjakut. Por ai perballej me dyprobleme: Se pari ai nuk mundej te shpjegonte se si gjaku kryqezohejnga nje arterie ne vene. Ai nuk kishte mikroskop qe te mundej teshikonte kapilaret. Ne vitin 1670, 3 vjet pas vdekjes se Harvey, do teishte Marcello Malpighi ai qe do te shpjegonte se kete pune e beninkapilaret, duke kompletuar keshtu sistemin e shpjeguar nga Harvey.Frika e dyte e tij ishte reagimi i turmes dhe pergjithesisht i kisheskur ai te thoshte se zemra ishte vetem nje pompim muskululor dhe joshtepia e shpirtit sic besohej te ishte ne ate kohe.
Zbulimi i tijfamekeq, mori dhene, dhe ai humbi nje pjese te mire te klienteve tecilet ishin te shokuar per ate qe ai kishte arritur te zbulonte. Porshkenca e Harvey ishte shume e kujdesshme. Ne vitin 1650 ate e lejuanta botonte librin i cili do te shperndahej ne te gjithe Europen..

Shiko profilin e anëtarit

18 Re: Disa te reja nga shkenca prej Wed Nov 10, 2010 1:35 am

topmodel


Fillestar
Fillestar
Presioni i ajrit

Viti i zbulimit:
1640

Cfare u zbulua: Ajri (atmosfera) ka peshe dhe shtyn poshte drejt nesh.

Kush e zbuloi? Evangelista Torricelli

Pse konsiderohet si nje prej 100 zbulimeve me te medhaja shkencore?

Duketi thjeshte si koncept qe ajri te kete peshe dhe se atmosfera jone eshtyn poshte rreth nesh, por ne kohen kur u be ky zbulim ishte endefillimi i konceptimit dhe askush nuk mundej ta kuptonte plotesisht,pasi njerezit ne ate kohe cdo gje me peshe duhet ta ndienin tu rendontembi trup. E njejta gje ndodhte edhe me shkencetaret e asaj kohe, tecilet pothuajse asnjehere nuk e menduan (apo konsideruan) nje gje tetille. Zbulimi i Torricellit hodhi bazat per studimin e kohes dheatmosferes. Eshte pikerisht ky zbulim qe hodhi drite mbi njohurite tonaper te kuptuar atmosferen. Ky zbulim hodhi bazen per studimet emetejshme te Njutonit per te zhvilluar keshtu botekuptimin mbigravitetin dhe forcat e tij. Ky zbulim i dha dore Torricellit tezbulonte konceptin e zbrazetise dhe te shpikte keshtu barometrin -instrumenti baze per studimin e kohes.

Si u zbulua?

Njedite tetori te vitit 1640, Galileo Galilei kreu nje eksperiment me njepompe thithese ne publikun e sheshit te Firenzes ne Itali. Shkencetarii njohuri italian uli nje tub te gjate ne uje te ndotur. Dy asistentete tij, Evangelista Torriceli, 32 vjec, bir i nje shitesi pasanik qeaspironte te ishte nje shkencetar i ardhshem, dhe Giovanni Baliani, njetjeter fizikan italian, pomponin ajrin brenda tubit te Galileos, herengadale e here shpejt. Pa marre parasysh veshtiresite e tyre nerealizimin e eksperimentit, niveli i ujit nuk do te rritej me shume se9.7 m nga niveli i ujit te mire. Rezultati ishte i njejte ne cdo test.Galileo arriti ne perfundimin se per arsye te panjohura, pesha e ujit ebente ate te binte pergjate lartesise.
Ne 1643 Torricelli iu rikthyeserisht eksperimentit te realizuar me Galileon. Nese Galilei ishtekorrekt, nje leng i rende do te arrinte te njejten peshe dhe do tefundoset ne lartesine me te ulet. Lengu i merkurit peshonte 13.5 hereme shume se uji qe perdoren ne eksperiment. Keshtu qe merkuri nuk do tengirhej me shume se 1/13.5 se lartesia e ujit ose ndryshe se 30 inc.
Torricellimbushi nje tub qelqi, te gjate 6 kembe, me zhive te lengshme dhe evendosi mbi uje ne tub me fund te hapur. Sic dhe e prishte nje pjese emerkurit doli jashte ose qendronte ne fund te tubit edhe pse me fund tehapur. Torricelli mati lartesine e merkurit te mbetur ne tub dhe ishteekzaktesisht 30 inc sa dhe e priste. Torricielli mendonte se duhet tekishte lidhje me boshllekun qe ai kishte krijuar ne shtyllen e zhivesse tij. Diten tjeter, e perseriti eksperimentin ne nje kohe me ere teftohte dhe me shi. Ne kete eksperiment, ne shtylle lartesia e merkuritarrinte vetem 29 inc. Torricelli i hutuar nuk po dinte se si t'ia jepteshpjegimin fundit te ketij eksperimenti. Ndryshimi ishte atmosfera emotit. Torricelli arriti ne perfundimin se ajri kishte peshe. Pra nukishte as pesha e lengut, as faktore te tjere por vete atmosfera. Aikuptoi se ajri i atmosferes kishte peshe dhe ushtronte trysnine e tijne merkur. Kur kushtet atmosferike ndryshonin, ndryshonte edhe forca mete cilen ajo shtynte merkurin ne tub. Ne kete menyre Torricelli kishtezbuluar presionin atmosferik dhe nje menyre per ta matur ate

Shiko profilin e anëtarit

19 Re: Disa te reja nga shkenca prej Wed Nov 10, 2010 1:35 am

topmodel


Fillestar
Fillestar
Ligji i Boyle

Viti i zbulimit:
1650

Cfare u zbulua: Vellimi i gazit eshte ne perpjestim te zhdrejte me forcen qe vepron mbi te.

Kush e zbuloi? Robert Boyle

Pse konsiderohet si nje prej 100 zbulimeve me te medhaja shkencore?

Konceptii zbuluar (qe tani quhet Ligji Boyle) hodhi themelin per studimetsasiore dhe per analizat e metejshme te gazeve. Kjo ishte formula epare per te pershkruar sjelljen e gazeve. Ligji i Boyle eshte baza ekimise qe gjithsecilit i mesohet qe ne klasat e para te shkolles. Sinje eksperimentues gjenial, Boyle gjithashtu provoi se gazet jane teperbera nga atome, por ne nje gaz keto atome jane te vendosura ne njelargesi me te madhe se tek lendet e tjera, keshtu qe ato shtyhenlehtesisht. Nepermjet ketyre eksperimenteve Boyle ndihmoi per te bindurshkencetaret se atomet ekzistonin nje teze e cila ishte propozuar 2000vjet me pare nga Democritus ne 440 BC.

Si u zbulua?

RobertBoyle ishte djali i nje konti dhe nje pjesmarres i shoqerise(akademise) se shkencetareve te asaj kohe. Gjate nje mbledhje te kesajshoqerie me 1662, Roberti lexoi nje fjalim duke shpjeguar eksperimentinfrancez per trysnine e ajrit. Karakteristikat e ajrit ishin te njeinteresi te madh per shkencetaret e shekullit te XVII.
Shkencetaretfranceze ndertuan nje cilinder tunxhi i cili lidhej me nje piston. Disabura shtynin lehtesisht poshte pistonin duke ushtryar trysni mbiajrinbrenda tij. Me pas ata e linin te lire. Pistoni merrte serishtpozicionin e meparshem por nuk shkonte deri ne fund te tubit. Sa meshume e provonin francezet kete eksperiment, pistoni asnjehere nukshtynte deri ne fund. Francezet deklaruan se ajri nuk ishte krejtesishtelastik. Sapo ai shtypej rrinte ashtu i shtypur.
Roberti deklaroise eksperimenti francez nuk kishte provuar asgje. Pistoni i tyre ishteshume i ngjeshur qe te shtynte deri ne fund perseri. Disa deklaronin senese do te behej i lire atehere ajri do te dilte jashte tubit dheserisht nuk do te prishte eksperimentin.
Boyle premtoi te krijontenje piston perfekt qe te mos ishte shume i lirshem por as edhe shume ingjeshur duke dashur t'i provoje francezet se ishin gabim. Dy jave mevone Roberti qendroi para shoqerise franceze me nje tub qelqi qe ikishte dhene formen U Njera ane e U-se ishte 3 feet e gjate, ndersa anatjeter ishte e shkurter dhe me e trashe. Ajo e trasha qendronte siper,ne maje, ndersa U-ja e holle ishte me gryke te hapur. Boyle futi merkurlikuid ne kete tub. derisa ai mbuloi pjesen e poshtme te U-se. dhe morinje ngjyre pak te kuqe ne dy anet e tubit. Nje mase e madhe ajri ishtengecur ne masen e brendshme te gypit, nga ana e trashe dhe e shendoshe.Nje piston, shpjegoi Boyle, eshte cdo gje qe ushtron trysni. Nuk do tekete ferkim qe te ndryshoje rezultatin, sic mund te ishte e vertete neeksperimentin francez.
Boyle mati peshen e qelqit ku ndodhej gazidhe shenoi nje vije mbi tub. Ai vendosi merkur tek gypi i gjate, dhe uvu re se masa e ajrit ne gypin e trashe ishte pothuajse gjysma e atijte meparshmit per shkak te presionit te ushtryar nga lengu i merkurit.Boyle shenoi vijen e dyte mbi te. duke shenuar keshtu ajrin ekompresuar. Me pas ai avulloi lengun e merkurit me valvul ajri i tecilit dilte nga tubi i gypit te holle, fundi i te cilit ishte i hapur.ajri i ngjeshur, me avullimin e lengut te merkurit mori perseripozicionin e meparshem te shenuar. Francezet ishin gabim. Boyle ishte isakte me eksperimentin qe beri. Perseritja e eksperimentit me dyfishindhe trefishin e mases se lengut te merkurit beri qe Boyle te arrinte tekrijonte nje ekuacion per matjen e presionit te ajrit i cili njihet sotedhe si ligji i Boyle.

Shiko profilin e anëtarit

20 Re: Disa te reja nga shkenca prej Wed Nov 10, 2010 1:36 am

topmodel


Fillestar
Fillestar
Graviteti i Universit.

Viti i zbulimit:
1666

Cfare u zbulua? Forca e gravitetit eshte forca terheqese e ushtruar nga te gjitha objektet mbi objektet e tjera.

Kush e zbuloi? Isaac Newton

Pse konsiderohet sin je nga 100 zbulimeve me te medha shkencore?

Derine fillim te shekullit te shtatembedhjete, shume forca filluan teidentifikoheshin si: forca e ferkimit, e gravitetit, rezistenca eajrit, ajo elektrike, forcat e ushtruar nga njerezit etj. Koncepti igravitetit matematik i ofruar nga Njuton ishte hapi i pare ne bashkimine ketyre forcave ne dukje te ndryshme por te unifikuar si koncept nenje te vetem. Nje molle bie; njerezit kane peshe, Hena vinte rreth errotull tokes per te njejten arsye. Ligji i gravitetit i shpikur ngaNjuton, ishte nje ligj gjigand i thjeshtezuar ne konceptin qekarakterizonte. Koncepti dhe ekuacioni i Njutonit per gravitetin,qendron si nje prej koncepteve te perdorura me shume ne shkence.Shumica e fizikes tone eshte ndertuar sipas konceptit te Njutonit pergravitetin universal dhe idese se tij se graviteti eshte nje ceshtjethemelore e te gjitha gjerave dhe dukurive.

Si u zbulua?

Nevitin 1666 Isak Njuton ishte vetem 23 vjec, student ne universitetinTrinity te Cambridge. Me cehren e zverdhur dhe floket biond te gjate,shume mendonin se ishte ende nje femije. Syte e tij te thelle e shpeshhere te ngrysur i largonin njerezit gjithmone e me larg. Ne Londer,popullsia ishte e tmerruar nga ndershkimi bubonik, e universitetetishin te mbyllura dhe akademiket e etur si Isak Njuton duhej te prisninderisa kohet te qetesoheshin. Ishin vite te frikshme. Ne kete koheizolimi, Njutonit i benin pershtypje edhe vete pyetjet qe ai bente porpergjigjen per to nuk e gjente dot pergjigjen: Cfare e mban henen tevije rreth e perqark tokes, pse toka vjen rreth e rrotull diellit? Psehena nuk bie mbi toke? e shume e shume pyetje te ketij lloji.
Njedite te shtune ne kopshtin frutor te motres se vet Njutoni degjoi disazhurmn e nje molle qe binte ne toke. Ngriti koken lart dhe vuri re dhenje molle tjeter teksa binte ne barin e njome. Sigurisht qe nuk ishte epara qe ai shihte nje molle te binte nga pema por ishte e para qe po ijepte kuptim pyetjeve te tij. Ne kete moment Isaku i beri vetes njepyetje. Molla bie ne toke ndersa hena jo. Kush eshte diferenca midismolles dhe henes?
Nje mengjes tjeter nen nje qiell te pasterNjutoni pa nipin e tij duke luajtur me top. Topi ishte i shtrenguar nenje litar. Ai e leshoi ngadale fillimisht topin dhe me pas e provonteduke i rritur shpejtesine. Njutoni kuptoi se topi ishte ashtu si hena.Dy forca vepronin dhe bashkevepronin me njera tjetren ne cdo levizje tetij. Ai menjehere kuptoi se dy forca vepronin edhe mbi henen: mocioni itij dhe forca e gravitetit qe e kishte bere edhe mollen te binte netoke.
Per here te pare Njutoni e konsideroi forcen e gravitetit sinje force universale ne vend te nje force qe aplikohej ndermjet dyplanetesh apo yjesh. Ai arriti ne konkluzionin se cdo trup qe kishtemase kishte edhe force graviteti e kjo ishte e pergjithshme per tegjitha trupat.

Shiko profilin e anëtarit

Sponsored content


Mbrapsht në krye  Mesazh [Faqja 1 e 1]

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi