You are not connected. Please login or register

Del me sukses eksperimenti më i madh shkencor, toka nuk zhduket

Shko poshtë  Mesazh [Faqja 1 e 1]

nod32


Fillestar
Fillestar
Del me sukses eksperimenti më i madh shkencor, toka nuk zhduket
“Vrimae zezë” e krijuar nëpërmjet përplasjes së Hadroneve, më e fuqishmja ebërë ndonjëherë e cila krijon makinën më të madhe në botë, është vënënë veprim sot në CERN, qendrën nukleare të kërkimit në Gjenevë.

“Pesë,katër, tre, dy, zero – asgjë” – brohoriti Lyn Evans, shef i projektitLHC, kur një pamja e përplasjes së grimcave u shfaq në monitor.
Ishteora 9:30 me orën amerikane kur një rrymë protonesh është futur në njëqark me diametër 17 milje dhe 100 m. nën tokë në Malet Jura në kufirinFranko-Zviceran.

Për shkencëtarët ka qenë një moment gëzimi i pamasë, pasi i kishin kushtuar një pjesë të madhe të jetës së tyre këtij projekti.
Protonetjanë rrotulluar në makineri për më pak se një orë – në një kohë më tëshkurtër se sa ishte parashikuar – kur një rrymë dallohet rreth qarkuttë përshpejtuesit me shpejtësinë e dritës. Në këtë mënyrë LHC ka kaluarpikën kritike.

Shumë shkencëtarë kishin parashikuar se kyeksperiment i cili ka kushtuar 5.15 miliardë paund do të shkaktontefundin e botës, pasi mund të krijonte vrima të zeza të cilat do tëthithnin brenda tyre të gjithë tokën, në një kohë shumë të sshkurtër.
DrEvans, drjetori i këtij projekti që do të sjellë ndryshime në Shkencëdhe në botë, arriti të thoshte vetëm pak fjalë: “Jam shumë i lumtur tëvazhdoj”.

Përpara disa kohësh ai është shprehur se: “Ky ështënjë nga projektet shkencore më të mëdha dhe më komplekse të bërandonjëherë, dhe kjo gjë nuk mund të bëhet pa inxhinierë të aftë tëklasit të parë”.
Kur ja kanë arritur qëllimit, shkencëtarët kanë brohoritur nga gëzimi dhe kanë duartrokitur pa pushim.
Shkencëtarëtkanë marrë mundimin dhe kanë bërë të mundur që protonet të udhëtojnë nëkrahun e kundërt të tyre vetëm me shpresën për të zbuluar pikëpyetjen emadhe të njerëzimit: si ne kemi ardhur në këtë botë?

ProjektiLHC nuk mund të dalë me fitim deri në fund të vitit, kur shpresohet tëfillojë të hedhë dritë në origjinën e universit, duke shpjeguar arsyene errësirës dhe vrimave të zeza.
Një shkencëtar William Hill kafestuar sot vazhdimin e ekzistencës së njeriut. Ai kishte besuar sedata 10 Shtator 2008 do të ishte fundi i botës.

Projekti LHC dotë jetë një eksplorim shkencor dhe do të shpjegojë përse ne jetojmë sispecie në këtë univers kaq të rrezikshëm dhe të ndryshueshëm.
Nësedy hidrogjenë përplasen me njëra tjetrën mund të përmbushet profecia eNostradamusit në Shekullin e 4-të, që çdokush mund të lërë një qytet nëkohën që ajri bëhet shumë i thatë.
Mekanizmi Higgs, që e ka marrë emrin nga fizikanti Peter Higgs, është baza e gjithë zbulimit të projektit LHC.

Nelëvizim sipas një Supersimetrie, një teori që është baza e shumëproblemeve matematike. Nëse kjo gjë shpjegohet atëherë do të mund tujepet përgjigje shumë pyetjeve të astronautëve lidhur me vrimat e zeza,rrotullimin e planetëve si dhe formimin e galaktikave.
Me këtë projekt mund të shpjegohen shumë pikëpyetje që deri më sot nuk ka qenë e mundur tu jepet një shpjegim.

Shpjegimii universit është një çështje shumë e madhe, dhe ne kemi përgjegjësinëta bëjmë këtë. Përvec kësaj, ka më shumë se 13.7 miliardë vjet qëatomet e hidrogjenit mund të kalojnë në rrugë të tilla që japinmundësinë e krijimit të makinave që shkojnë në zemër të lëndës dhe tëmahnisin këdo me bukurinë e saj.
Takimi i atomeve është baza e shumë diejeve dhe eksperimenti i sotëm mund të konsiderohet madhështor për nga rëndësia e tij.

Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye  Mesazh [Faqja 1 e 1]

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi