You are not connected. Please login or register

Duhani shkatëron shëndetin dhe zbraz xhepin

Shko poshtë  Mesazh [Faqja 1 e 1]

1 Duhani shkatëron shëndetin dhe zbraz xhepin prej Wed Nov 10, 2010 1:57 am

nod32


Fillestar
Fillestar
Duhani shkatëron shëndetin dhe zbraz xhepinDuhanipos që është njëri nga shkatërruesit më të mëdhenj të shëndetit tonë,është padyshim edhe zbrazësi më i madh i xhepave tanë.

Shkencabashkëkohore konstaton se sikur 2/3 e mjeteve që harxhohen në botë përduhan të përdoreshin për shëndetësi, do të plotësoheshin nevojatshëndetësore për çdo njeri në mbarë rruzullin tokësor.


Pirjae duhanit është, padyshim, njëra nga dukuritë më të rrezikshme përshëndetin e njeriut dhe nga më të dëmshmit për xhepin e tij. Mirëpo,kjo dukuri, çuditërisht, është më së tepërmi e përhapur në masat egjëra popullore dhe e rrënjosur në të gjitha shtresat e shoqërisëbashkëkohore.

Shprehemi kështu pa konsideratë për duhanin, meqëprapa kësaj që themi qëndron argumenti shkencor se asnjë e mirë nukvjen prej tij, në të njëjtën kohë kur prej tij burojnë një varg tëkëqijash të mundshme.

Në radhë të parë duhani është tejet irrezikshëm, madje i rrezikshëm deri në vdekje, meqë mund të shkaktojsëmundje që njeriun e shpiejnë deri në vdekje. Së këndejmi, nëse ka nëbotë gjëra që do të duhej të ishin të ndaluara, duhani patjetër do tëduhej të ishte njëra nga to.

Pirja e duhanit e çon në shkatërrimduhanxhiun, kurse duhanxhinjtë e çojnë në shkatërrim njëri-tjetrin dhetë tjerët pranë. Po të kërkonim nga arsyeja e shëndosh të na inumëronte të mira që do të mund të ofronte duhani, do të mbeteshim pato; thjesht: nuk ka asnjë të mirë që buron prej tij. Thuhet se shtondhe rrit koncentrimin mendor; përkundrazi, e zvogëlon fuqinë e tij.

Thuhetse ndihmon në qetësimin e nervave; përkundrazi, i shkatërron edhe mëzi. Thuhet se ndihmon të zësh shokë; përkundrazi, nuk të ndihmon tëzësh shok, por edhe nëse e zë ndonjë nëpërmjet tij, këta janë padyshim, shokë të së keqes dhe shokë të këqij... Ndërsa nga të këqijatprej tij burojnë, mund të numërojmë plot: ngulfat frymëmarrjen; thanëfytin; pakëson oksigjenin në gjak; shton nikotinën dhemonoksidkarbonin; turbullon mendjen; zvogëlon koncentrimin; e helmonambientin ku rrimë; i shkakton aromë të rëndë gojës së duhanxhiut dhepërgjithësisht trupit të tij e të atyre pranë tij; e të tjera.

Duhaniështë narkotik: nëse të bëhet shprehi, bëhesh i varur prej tij. Aiështë helm i rrezikshëm që pengon fillimin fitimin e afër 15% tëhemoglobinës së përgjithshme, lëndë kryesore për formimin e rruazave tëkuqe të gjakut. Ai nxit sëmundjen e kancerit të buzëve, të gojës,gabzherrit, mushkërive. Nxit në vazhdimësi kalljen kronike të hundës,gojës, fytit, laringut, mushkërive. Kjo shkakton vështirësimin efrymimit, shkakton kollitje, dobëson kondicionin fizik, shkaktonlodhje...

Sakaq, kur njeriu bëhet i varur prej tij, mungesa enikotinës në gjakun e tij e shtynë atë vazhdimisht të jepet pas tij, tëtërhiqet pas tij, të jetë i shqetësuar, t’i prishet gjumi, të preketlehtë, të brengoset, t’i dhemb koka etj. përgjithësisht duhanxhiu mundtë konsiderohet si njeri jo në rregull, jonormal, sepse është i varurprej duhanit, ashtu siç mund të konsiderohet jonormal: alkoolisti,përdoruesi i drogës, e të tjerë.

Tek e fundit, duhani pos qëështë njëri nga shkatërruesit më të mëdhenj të shëndetit tonë, ështëpadyshim edhe zbrazësi më i madh i xhepave tanë. Shkenca bashkëkohorekonstaton se sikur 2/3 e mjeteve që harxhohen në botë për duhan tëpërdoreshin për shëndetësi, do të plotësoheshin nevojat shëndetësorepër çdo njeri në mbarë rruzullin tokësor.


Po të llogaritnimshumën e të hollave që harxhon një person për duhan brenda një viti dhepo të shumëzonim me numrin e përgjithshëm të atyre që përafërsisht pinëduhan, do të habiteshim se sa shumë harxhon njerëzimi për ta helmuarveten.

une jom ni kunder duhan pirs per ata edhe pi postoj kto tema STOP DUHANIT........

Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye  Mesazh [Faqja 1 e 1]

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi