You are not connected. Please login or register

Çka e shkakton skizofreninë?

Shko poshtë  Mesazh [Faqja 1 e 1]

1 Çka e shkakton skizofreninë? prej Wed Nov 10, 2010 2:02 am

nod32


Fillestar
Fillestar
Çka e shkakton skizofreninë?

Për shkak të besimeve tëndryshme për skizofreni nuk është lehtë të identifikohet se prej ngavjen, mirëpo janë disa ide të ndryshme.

- Kimia Trupore

Teoria me influencuese deri më tani mbi shkaqet e skizofrenise është“hipoteza e dopamines” që fokusohet mbi funksionin e ketijneurotransmetuesi në pjesën limbike të trurit. Dopamina është njëkemikal, i cili përcjell porositë në mes qelizave të trurit.Mosshkarkimi i ketij neurotransmetuesi në sasinë e duhur në tru mund tëjetë një nga shkaqet kryesore. Medikamentet që përdoren për kurimin eskizofrenise kanë si funksion të stimulojnë çlirimin (“prodhimin”) edopaminës dhe kalimin e saj nga njëri Neuron në tjetrin. Këtomedikamente quhen medikamente anti-psikotike.
Megjithatë dopaminanuk është i vetmi neurotransmiter që ndikon në shfaqjen e skicofrenisë.Serotonina është një tjetër neurotransmetues, dhe më shumë gjasa çekuilibri i sasisë së dopaminës dhe serotoninës në zonen kortikale tetrurit mund të jetë nje nga shkaqet më kryesore, të cilat sjellin deritë paraqitja e simptomeve skicofrenike.

-Trashëgimia

Hulumtuesit që kanë shikuar apo kërkuar posaqrisht për ’gjeninskicofrenik’ nuk kanë gjetur asnjë. Megjithëatë, është thënë që disagjene të veçanta mund t’i bëjnë disa njerëz më të pambrojtur ngasimptomet, mirëpo kjo s’do të thotë që këto gjene të zhvillohen (tëaktivizohen). Zhvillimi fizik i njerëzve, edukimi në moshën e re dheambienti ku ata rriten luajnë rol të njejtë, sikurse edhe faktorëtpsikologjik.

-Përvojat familjare

Ekzistojnëteori të ndryshme se ka familje të një lloji të posaçëm që mund tëkontriboj në shkaktimin e skicofrenisë, por kjo ende nuk është mundurtë vërtetohet deri më tani. Përvojat e jetës familjare në moshën e rekanë efekt në zhvillimin e personalëitetit, kjo teori pranohet nëpërgjithësi.
-Ngjarje jetësore stresuese

Studimetdhe shpjegimet personale sugjerojnë që ndodhitë shtresuese mund tashkaktojnë skicofreninë. Kjo përfshin nëse e humbni dikën të afërt apotendosja kur duhet ta ndërroni punën. Presionet e tjera të vazhdueshmesi varfëria, banimi në vend të përkohshëm, dhe ngacmimet racore apoabuzimet seksuale, mund të kontribojnë në problem. Bazuar në një studimmë shumë se gjysma e njerëzve që dëgjojnë zëra negativ thojnë qëshkaktar i problemit është dhunimi fizik apo seksual. Gati një qerekprej tyre që janë ndjehur fajtor për veprimet e tyre kanë shkaktuarzëra negativ.
-Keqpërdorimi i drogës dhe alkoholit
Endeaskush nuk e ka vërtetuar që zhvillimi i skicofrenisë është e lidhur mekeqpërdorimin (abuzimin) e drogës dhe alkoholit. Shumica e hulumtuesvenuk besojnë në këtë thashethëme që e bën këtë lidhje. Është e mundshmeqë njerëzit që ju ka vendosur diagnoza e skicofrenisë mund të ketëreaksione të këqija me disa lloje të drogës. Në tërësi, shumica especialistëve mendojnë që skicofrenia shkaktohet nga dy faktor tëkombinuar; përbërja gjenetike e personit mund ta bëjë atë më të dobët,por ngjarjet stresuese apo përvoja jetësore apo familjare të posaqmemund ta shkaktojnë fillimin e simptomeve.

A është e mundshme që disa njerëz të ju jipet diagnoza më shumë se të tjerëve?
Dikupërreth një në njëqind njerëz ju jipet diagnoza e skicofrenisë nëndonjë fazë të jetës së tyre - dhe zakonisht në moshë të re.Përafërsisht këto figura janë të njejta për të dy gjinitë, por temeshkujt diagnoza bëhet më shumë në moshë më të re. Nëse dikush ngafamilja juaj e ka scicofreninë atëherë anëtarët e tjerë të familjes mekëto simptome më lehtë ju jipet diagnoza e skicofrenisë. Ështëvlerësuar që përreth një e treta e popullsisë që ju jepet diagnoza eskicofrenisë e përjetojnë vetëm një epizodë skicofrenike. Një e tretatjetër mund të ketë epizoda të herë pas hershme, përderisa pjesa etretë e fundit mund të jetojë me skicofreni si problem të përhershëmgjatë gjithë jetës.

Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye  Mesazh [Faqja 1 e 1]

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi